•  069 11 406 11
  •  infof@fizikalna-terapija.com

Manualna terapija

Eskulap Medika Plus, Sombor

Manualna terapija

Manuelne tehnike su bezbolne, sigurne, akademske tehnike lečenja uz pomoć ruku fizioterapeuta. Trenutno u svetu su zlatni standard kod lečenja akutnog i hroničnog bola u kičmenom stubu (diskopatija, diskus hernija, cerviko brahialgija, lumbo išijalgija) i zglobovima (rame, lakat, zglobovi šake, kuk, koleno i zglobovima stopala) kao i kod sportskih povreda (uganuća zglobova i povreda mišića). Korišćenjem specijalnih manuelnih testova i tehničkih dijagnostičkih metoda (RTG, MR, UZ, CT) uspostavlja se dijagnoza.

Manuelne tehnike su najefikasnije u restauraciji pokreta i vraćanja funkcija određenih delova tela (podešavanje zglobova). Sastoje se od mobilizacije, manipulacije zglobova.

Manuelna terapija je tretman dodirom koji uključuje pomeranje zglobova u određenim pravcima, istezanje mišića i vežbi sa i bez otpora. Cilj ove terapije je da smanji bol i da poveća funkcionisanje, pri čemu se vodi računa o odgovoru mišića i reakciji na tretman.

Pacijenti različito reaguju na određene pokrete, zato fizioterapeut može da kombinuje tehnike koje mogu da povrate normalnu funkciju zglobova i mekog tkiva. Za one koji pate od akutnog i hroničnog bola, manuelna terapija je dobar korak i veoma doprinosi efikasnom lečenju.

Usluge i terapije