•  069 11 406 11
 •  infof@fizikalna-terapija.com

Rehabilitacija pacijenata

Eskulap Medika Plus, Sombor

Rehabilitacija pacijenata

Medicinska rehabilitacija podrazumeva sve postupke i aktivnosti kojima je cilj da smanjimo posledice oboljenja ili povređivanja i razvijemo preostale fizičke i psihičke sposobnosti. Ona podrazumeva kompleksne metode lecenja. Zasnovana je na primeni fizikalnih agenasa i kineziterapije kao i radne terapije. Intenzitet i vrsta terapije koja se daje pacijentima, varira od slučaja do slučaja i zavisi od oboljenja, godina starosti i fizičkog stanja.

Vežbama kroz rehabilitaciju se postiže podizanje opšte fizičke kondicije u skladu sa mogućnostima svakog pacijenta individualno.

Poboljšanjem lokalne i opšte cirkulacije sprečava se stvaranje komplikacija vezanih za neaktivnost, usporava se napredovanje hroničnih degenerativnih i reumatskih bolesti kroz očuvanje pokretljivosti zglobnih segmenata.Statički bicikl služi za jačanje donjih ekstremiteta kao i očuvanje obima pokreta,uz korišćenje drugih pomagala koja se koriste u programu kinezi-terapije.

Rehabilitacija je neophodna u psiho-fizickom smislu za vracanje pacijenta u društveno socijalni život i svakodnevnim životnim aktivnostima.

ORTOPEDSKA REHABILITACIJA


Nakon izvršene artroskopije ramena, koljena ili nekog drugog složenog operativnog zahvata bitno je provoditi kvalitetnu i pravovremenu rehabilitaciju i upravo o tome ovisi brzina i kvaliteta potpunog oporavka.
Program rehabilitacije i fizikalne terapije u našoj poliklinici provodi se strogo individualno i pod stalnim nazorom ortopeda i fizioterapeuta.

Postoperativnu rehabilitaciju sprovodimo kod stanja:
1.Artroskopske operacije ramena,koljena,lakta i TC zgloba.
2.Rekonstrukcija ligamenata koljena i drugih zglobova.
3.Rekonstrukcija meniskusa.
4.Endoproteza ,veštačkog,kuka,kolena.
5.Kod preloma kostiju. 

REHABILITACIJA POSLE OPERACIJA
Postoperativna rehabilitacija

Kvalitetna i pravovremena fizikalna terapija i rehabilitacija nakon operacije bitan je činilac koji određuje tok i brzinu oporavka. Primena niza najsavremenijih procedura u ambulanti Eskulap Medika Plus pruža kompletnu rehabilitaciju, individualno prilagođenu svakom pacijentu.

Uz svakodnevni tretman, sprovode se terapije u svrhu što bržeg smanjenja otoka i što bržeg zarastanja, povratka funkcije, postizanja fiziološkog obima pokreta zgloba (kuka, kolena, ramena, lakta, skočnog zgloba…), te se radi na poboljšanju tonusa i trofike mišića,koji su nakon operativnog zahvata često smanjeni. Vrste terapije prilagođavaju se određenoj postoperativnoj fazi, te se nadograđuju zavisno od stanja pacijenta i vrste operativnog zahvata.Postuju se najnoviji, opšte prihvaćeni protokoli lečenja,a u skladu sa dijagnozom.

KUĆNA REHABILITACIJA

Kućna rehabilitacija – odnosi se na izlazak naše ekipe na teren, odnosno u kuću/dom pacijenta.

U kućnim uslovima moguće je sprovođenje određenog segmenta rehabilitacionog postupaka kao što je kineziterapija, manuelna terapija, neke forme mehano i elektro terapije.

Kućna rehabilitacija predstavlja jednu od usluga naše ambulante i namenjena je prevashodno teško pokretnim pacijentima.

Pod terminom teško pokretnog pacijenta podrazumevamo pacijente koji su zbog teže koštano-zglobne traume ili neurološkog ispada vezani za postelju i ne mogu samostalno ili uz pomoć biti bezbedno transportovani do naše ambulante.

Stanja zbog kojih patronažni tim izlazi na teren su:
1.Stanje posle moždanog udara (St post CVI)
2.Teži oblici multiple skleroze
3.Povrede tela i ekstremiteta koje kompromituju samostalno kretanje.
4.Povreda glave sa lakšim do umerenim neurološkim ispadom
5.Dugotrajno ležanje usled internističkih oboljenja.
6.Akutni bol u leđima
7.Preoperativna priprema
8.Rehabilitacija posle operativnog lečenja
9.Ortopedske intervencije
10.Neurološke intervencije

TAKODJE MOGUĆ I IZLAZAK LEKARA SPECIJALISTA NA KUĆNU ADRESU

Usluge i terapije

 • Kineziterapija
  Kineziterapija Kineziterapija je oblast fizikalne terapije koja se bavi primenom pokreta u svrhe lečenja, a u…
 • Vežbe po Vojti
  Vežbe po Vojti Vojtina funkcionalna dijagnostika Primena položajnih reakcija u proceni motoričke zrelosti deteta. Osnivač terapije je dr…
 • Kinezitejping
  Kinezitejping Neuromuskularni kineziotejping je tehnika koja se sastoji u postavljanju elastične, lepljive trake na kožu u…
 • Manualna terapija
  Manualna terapija Manuelne tehnike su bezbolne, sigurne, akademske tehnike lečenja uz pomoć ruku fizioterapeuta. Trenutno u svetu…